O portalu

Mozaik kreativnosti – portal, ki predstavlja dela slovenskih ustvarjalcev in ki ga zanimajo slovenska kultura, umetnost in vse, kar bogati naš ustvarjalni duh.

“Človeško je ljubiti, človeško je deliti, človeško je sprejeti, človeško je ustvarjati, tako naj se živi, ker le v tem je prihodnost, nas vseh – kot človeška družba.” Leonardo da Vinci (1452 – 1519), veliki ustvarjalec

Kontakt: info@mozaik-kreativnosti.com
Urednica: Nina Kolar

Nastanek portala Mozaik Kreativnosti

Ideja o portalu, namenjenem predstavitvi ustvarjalcev, je nastala že leta 2004, ko je na medmrežju zaživel prvi osnutek portala, ki je javnosti predstavil po večini mlade, še neuveljavljene slovenske ustvarjalce. Slovenski umetniki potrebujejo vodilo, vzpodbudo in prostor pod soncem, namenjen izražanju njihovih stvaritev.

Namen portala Mozaik Kreativnosti je že od vsega začetka vzpodbujanje ustvarjalnost mladih ter tistih, ki so mladi po srcu, jim omogočiti lažji preboj na javno sceno in narediti prve korake na področju umetnosti in kulture. Tako smo na spletnih straneh pod zanimivimi povezavami vedno z veseljem in brezplačno objavili logo in povezavo do spletnih strani vseh, ki so si to želeli in imeli podoben cilj našemu. Slovenska kultura je naš ponos, naše izročilo in vodilo v našem življenju.

Aktivnosti portala Mozaik Kreativnosti v letih 2004 do 2012

  • brezplačne predstavitve članov portala – slovenski umetniki

V času od leta 2004 in 2011 smo na portalu več kot 60-im ustvarjalcem ponudili brezplačno predstavitev, predstavitve pa so segale na različna področja, na katera posega umetnost: glasbe, oblikovanja, slikarstva, fotografije, poezije in proze.  Nekaterim izmed njih smo izdelali e-pesniške zbirke in e-romane na CD nosilcih, nekateri pa so se kasneje odločili še za ugodnosti, ki so jih prinesle možnosti plačljivih storitev. Od leta 2011 sodelujemo z Založbo Ekslibris, tako smo nekaj slovenskim pesinkom pomagali izdati pesniške zbirke ter druga dela. S tem sta naša slovenska umetnost in kultura pridobili mnogo dobrega in lepega – nesmrtnega.

  • organizacija razstav članov portala

S 30-imi ustvarjalci smo v letih 2005 in 2006 organizirali 3 razstave, na katerih so se predstavili s svojimi deli, po večini je šlo za predstavitve slikarskih, pesniških del ter njhovih oblikovalskih storitev. Dve razstavi smo postavili v Ljubljani, eno pa v Brezovici pri Ljubljani. Prvi dve razstavi smo postavili in otvorili v prostorih društva Novi Paradoks, zadnjo pa smo organizirali v Kulturnem domu Podpeč v sodelovanju s Kulturnim društvom Hrošč.

  • brezplačne e-novičke Mladi Kreativisti – e-novičke, ki vzpodbujajo ustvarjalnost

V okviru portala Mozaik Kreativnosti v letih od 2004 do 2011 izhajajo brezplačne e-novičke z naslovom Mladi Kreativisti, ki so dosegle preko 500 bralcev.  E-novičke ponujajo  članke s temami, ki spodbujajo ljubitelje umetnosti k ustvarjalnosti, tudi fotoreportaže, ki so jih pripravljali člani portala. V okviru Mladih Kreativistov na vsake toliko pripravimo tudi nagradne igre in ponudimo ustvarjalcem, ki so se predstavili na portalu, da se še dodatno predstavijo v tem elektronskem mediju.

  • obveščanje o aktualnih novostih s področij, kot so slovenska kultura in umetnost

Portal Mozaik Kreativnosti na straneh o aktualnih dogodkih ponuja številne informacije iz področja umetnosti in kulture.

  • povezovanje z društvi, organizacijami, podobno mislečimi, pomoč drugim

Portal Mozaik Kreativnosti se je vse od leta svojega nastanka povezoval z drugimi formalnimi in neformalnimi institucijami, društvi, organizacijami, portali ter podobno mislečimi posamezniki, ki so imeli podobno vizijo in namen.

Mladi so vizionarji nove dobe – omogočimo njim in nam samim lepšo prihodnost!orodja, ki jih potrebuje umetnik pri svojem ustvarjanju, vedno pri roki.

Mladi po letih in srcu, ki se s svojo izraznostjo želijo predstaviti ne le ožji, pač pa tudi širši javnosti, nujno potrebujejo vzpodbudo, možnost, prostor ter vodilo, ki jih bo popeljalo na pot lastne iniciative po razvijanju umetniškega navdiha.

S temi orodji bodo pričeli dvigovati raven duha umetnosti, ki se bo skozi čas razvil do stopnje, ko bodo zanamci s spoštovanjem zrli temu duhu v oči in nadaljevali njegovo tradicijo, zopet na višji, prebujeni ravni.

Slovenska kultura in umetnost skozi prostor in čas, kot radi rečemo, se kot taka lahko manifestira le pod pogojem, da so podporna orodja za ustvarjanja vedno pri roki.

S tem ne mislimo na orodja, kot so slikarsko platno, pisalo ali modelirna masa, pač pa orodje v smislu podpore, ki bo zagotavljala razvoj njihovega ustvarjalnega duha.

Skratka, slovenska kultura in umetnost kot taka je v vsakem trenutku svojega obstoja oz. fizičnega manifestiranja le odraz stanja, nivoja misli in zamisli posameznikov v času, ki so si upali razmišljati, kot jim je narekoval njihov ustvarjalni duh.

Nato so pričeli govoriti in kreirati, predstavljati svoje zamisli ožjemu ter širšem krogu somišljenikov. Predstavljati zamisli tistim, ki slutijo, kaj jim umetnost pripoveduje že tisočletja.

Tistim, ki preprosto vedo. Vedo, da je svoboden duh, ki ima izbiro, vir ustvarjalnosti, ki lahko ustvari s skupnimi močni tudi svet, ki bo po meri vseh.

Deli s prijatelji/Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *