Aleksandra Pinterič

Sem Aleksandra Pinterič, čeprav včasih nisem preveč marala, da so te tako klicali, verjetno zaradi ustnega ocenjevanja, ko se me tako poklicali učitelji s tistim posebnim tonom.  Doma sem mama in človek ob partnerju.  Sem tudi učiteljica, vsaj po izobrazbi, a skozi šolska vrata ne hodim več tako pogosto. Od vsega sem za vse najraje samo SANDRA, brez mask, deljenih vlog in sprenevedanja – preprosta, iskrena, včasih žalostna in včasih lepa ter osebna.

Skozi vsakdan raziskujem svoj svet, rada se učim, pogovarjam in razmišljam. No, napak ravno ne delam rada, saj sem skozi življenje spoznala, da to ni bilo ravno dobrodošlo, čeprav sem si nenehno prizadevala popolnost. Danes pa vem, da je tudi to dovoljeno, da je to ok in neizogibno. Z družinskim življenjem so se stvari postavile na glavo ali pa kar na pravo pot. Sedaj predvsem spoznavam sebe, še posebej takrat ko iz mojih ust priletijo mamine ali očetove besede. Takrat se res ustavim in iščem svoje besede in sebe.

Veliko pišem – svoja razmišljanja, spoznanja in »kadar me prime« tudi pravljice za otroke. Uživam, ko otroci ustvarjajo ob izdanih pravljicah in s tem razvijajo ter presegajo mene ali nas, odrasle. Ne maram družbene centrifuge, rada imam preproste reči: kamenje, vodo, zrak, metulje, smeh, prijatelje in družino.

Vodim tudi zavod VISTA, kjer se skozi projekte, delavnice, seminarje, izdaje knjig posvečamo vrednotam človeka, sočloveka in narave.

Slikanice, katere izdajam, nastajajo v sodelovanju z otroci skozi likovne natečaje. Tako postane slikanica pisana in bogata ter raznolika kot otroški svet. Več o vsem, kar prostovoljno počnem s svojo ekipo, lahko spremljate na www.zavod-vista.lrf-pomurje.si

IZDANE SLIKANICE


Pepi in njegovo gnezdo – nagrada na najboljšo ekološko slikanico NES 2010

Zgodba pripoveduje o štrku Pepiju, ki svoji štorklji obljubi trdno in najlepše gnezdo. Ker mu iskanje vej predstavlja dolgčas, se domisli, da naredi gnezdo iz odpadkov, ki jih najde na divjem odlagališču. Kljub glasu narave in sosednjih štrkov, nikogar ne posluša, vse dokler se ne prikaže nevihta.

Veliki nemarni škornji

Zgodba se začne, ko veliki škornji zbrcajo nekaj gob. K visokemu hrastu prihajajo gozdne živali in škrati s svojimi zgodbami o nemarnem vedenju velikih škornjev v gozdu ter pripovedujejo, kaj vse ti počnejo v naravi.
Več, kjer lahko poslušate tudi zvočne posnetke:  www.velikinemarniskornji.si

Cumper Camper

Zgodba pripoveduje o majhni čarovnici, katero je pričarala velika čarovnica. Naloga vsake čarovnice je, da čara, a zaradi nezgode ob padcu se zgodi, da mala čarovnica pomeša svoje čarovniške besede in tako nastajajo ob čaranju razne nevšečnosti.

Po neuspelih poskusih čaranja, ji končno uspe najti svoje prave čarobne besede, le da je zadnja čarovnija prav posebna.

Poldi na ribičiji

Poldija preganja dolgčas in se nikakor ne more odločiti, kaj naj počne. Branje knjig, lovljenje metuljev in deževniška gimnastika ne pritegnejo njegovega srca. Tam namreč prebiva njegova velika želja, za katero ne ve nihče, še on sam ne. Ta ga nenehno žgečka. Domisli se ribičije. Po vestnih ribiških pripravah in makaroni za vabo začne z ribolovom. Ko nekaj končno prime, tega ne more izvleči. Sledi potapljaški podvig. Voda vsekakor ni takšna, kot naj bi bila. Kaj sedaj? Poldi stopi na pot svoje želje in ob biserni kapljici naredi veliko dobrega za naravo.

Predstave za otroke:

  • po knjigi PEPI IN NJEGOVO GNEZDO

Zanimivost predstave so sodelujoči otroci. Ti namreč postanejo soigralci v predstavi.

  • po knjigi CUMPER CAMPER

Zgodba pripoveduje o majhni čarovnici, ki zaradi padca na rit pomeša svoje čarobne besede. Pri čaranju na vsak način poskuša izgovoriti pravilne besede, pri čemer jo oblak PIK POK PAK nenehno opozarja. Čarovnico pa najbolj skrbijo ležeče smeti. Posebnost predstave so njene rime in sporočila iz srca.

Smetiščni škrat

Zgodba se odvija pred vrati živalskega vrta, tik pred odprtjem vrat. V živalski vrt se prikrade smetiščni škrat, ki nameče polno smeti. Slon skupaj z opico išče tistega, ki je kriv za nesnago. Poštar golob jima prinese novice iz narave. Ker slon ne zna brati, pri branju pomagajo otroci. V novicah namreč piše, kdo je kriv za nesnago. Z malo domišljije in prebranimi novicami ter škratolovko ulovijo smetiščnega škrata in ga pošljejo v reciklažo. A vprašanje je, kaj se skriva v paketu, ki se iz reciklaže vrne.

Aleksandra Pinterič

VISTA, Zavod za razvoj vrednot Murska Sobota
Kopitarjeva 9, 9000 Murska Sobota
tel.:070 814 546
Facebook stran

zavod.vista@gmail.com
www.zavod-vista.lrf-pomurje.si

Deli s prijatelji/Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *