Aleš Jelenko

Aleš Jelenko, prozaSem Aleš Jelenko in prihajam in Slovenskih Konjic. Rojen sem bil v Celju, 16. 5. 1986. Po izobrazbi sem magister managementa.

S pisanjem proze sem se začel ukvarjati v času študija. V tem času sem namreč ugotovil, da zmorem kaj več kot le pisanje pesmi. In tako se je začelo popotovanje tudi na tem področju …

Tematike o katerih pišem so predvsem:

  • religija,
  • politika,
  • družba,
  • smisel vs nesmisel,
  • morala, vrednote, etika

Izdal sem strokovno/filozofsko delo z naslovom “Spopad z moralo – Razmišljanja o pomenu moralnih vrednot” (2010) in sicer preko Založbe Ekslibris. Spremno besedo za to delo je napisal mag. Mišo Alkalaj, iz Inštituta Jožef Štefan v Ljubljani. Ilustracije in naslovnico za to strokovno/filozofsko delo je naredila umetnica Nika Božič, ki je diplomantka likovne akademije v Benetkah.

V letu 2012 sem začel aktivno sodelovati na Literarni natečajih. Uspelo mi je doseči objavo kratke zgodbe na portalu Ventilator besed, ter zmago na Literarnem natečaju za poezijo in prozo ob 20. obletnici skavtstva v Slovenskih Konjicah.

V prostem času pišem tudi poezijo in se ukvarjam s fotografijo. Zares lepo je, ko lahko svoje misli usmerim na list papirja, kajti umetnost je del mojega vsakdanjika. V samozaložbi sem izdal tudi pesniško zbirko z naslovom “Od poezije do sanj” (leta 2006), v katero sem vključil svoje lastne fotografije.

Odlomek iz moje knjige: SPOPAD Z MORALO – RAZMIŠLANJA O POMENU MORALNIH VREDNOT (Založba Ekslibris, 2010):
“Oh, ti morala! Kako mogočna je tvoja moč na tem planetu, katerega krotiš tako kot leva kroti paznik v živalskem vrtu. Lev je v svoji kletki prisiljen delovati v ponižnosti in poslušnosti, prav tako pa je družba v kletki morale primorana s svojo držo upoštevati moralna načela, ki jih je ljudstvo oblikovalo skozi čas, kljub temu, da so zastarela, saj človeka prelevijo v sužnja samega sebe. In kako sodobno ljudstvo ljubi suženjstvo! Kako drugače pa si gre predstavljati njihovo ubogljivost in popolno predanost družbenih normam in pravilom, ki nam zapovedujejo, kako moramo živeti. Mar ni vsak človek edinstven? Kako pa potem sploh lahko govorimo o splošnih etičnih pravilih, če pa vsak posameznik gleda na svet drugače?” (str. 17)

Deli s prijatelji/Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *