Patricija Simonič

Patricija Simonič
Koroška 158,
2000 Maribor
E-mail: patricija.simonic@gmail.com

Kratka biografija

Rojena 1979 na Ptuju. Po končani srednji tehnični šoli za oblikovno in aranžersko dejavnost je študirala ekonomijo na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, leta 2004 diplomirala iz managementa, leta 2006 končala specialistični študij za marketinško komuniciranje in leta 2008 magistrirala s področja uporabnikovega zaznavanja vrednosti slikarstva. Študij nadaljuje na doktorskem programu in raziskuje področje pomena marketinga za slikarstvo in njegov vrednostni sistem.

Misli o svojem delu

S priprtimi in nejasnimi pogledi, rahlim nasmehom pripovedujem zgodbo, zgodbo o življenju. Umetnost se začne prav tam, kjer stvarno življenje preneha, ko pred nami ni več ničesar.

Opus slik »Ona« nastaja zavedno ali nezavedno več let, kot rezultat mojega občudovanja ženskega lika, ki je prizor pretekle realnosti z vizijo o prihodnosti. Slednji opus nas popelje v svet skrivnostnih ženskih figur v katerih ohranjam smelo potezo, močne barve, dodajam pa jim navidezno elegantno lahkotnost, ki je obenem obtežena z mračnimi skrivnostmi. Podobe žensk s svojo skrivnostno mimiko razkrivajo prikrito trpljenje in spoznanje, ki ga prinese življenje.

Za voljo specifičnega motiva, me še posebej privlači akt, zato eleganco ženskega telesa raziskujem skozi klasično lepoto, saj sta voluminoznost in smelost poteze telesa primarni merili za raziskovanje pojmovanja erotičnosti. Zanima me predvsem akt kot čisti motiv, ideja, ideja dela, ki obstaja brez materije, vsi ostali elementi so odveč. Ni pomembno kdo je upodobljen, pomembna je predvsem dinamika in privlačnost telesa kot figure ultumativnega erotičnega objekta.

Ustvarjam, ter ne maram pretirano za mnenje stroke, za utopične argumente in floskule o “pravi” umetnosti in negativnih kritikah samorastniških slikarjev. Saj psihologizirajoče razlage stroke in vpogledi v delo likovnih umetnikov lahko zbanalizirajo njihovo početje, ker problematizirajo bolj njihov status, kot pa žarilnost njihovih del. Sama prvenstveno izhajam iz raziskovanja, zato dela ponujam v presojo javnosti.

Sem človek, ki se ne briga za svoj slog. Če bi mogla in, če bi znala, bi slikala kot Botticceli ali Rosetti. Toda to je nemogoče, ker meni roko drugače zanese. Umetnost je izpovedovanje resnice o življenju in vsak avtor jo izpoveduje na svoj način. Moja umetnost je moja resnica in vsak avtor ima svojo.

Patricija Simonič

“Izvirna umetnost ne potrebuje proklamacij, svoje delo izvršuje v tišini.” – Marcel Proust

Deli s prijatelji/Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umetnost | Kultura | Mozaik Kreativnosti