Ali veste, kje porabijo najmanj vode na prebivalca na leto?

Svetovni dan voda - 22. marec

Vir: www.gardenmandy.com 22. marec - svetovni dan voda

22. marec – svetovni dan voda

Najbolj ekonomični v porabi vode na prebivalca na letni ravni prav v Litvi in Latviji

Ali ste vedeli, da Slovenec v povprečju na leto porabi 61 kubičnih metrov vode? Da pa si boste lažje predstavljali težo te številke, naj povemo, da so Ciprčani s 94 kubičnimi metri najbolj “neekonomični”  v porabi vode v gospodinjstvu in različnih dejavnostih na prebivalca, gledano na letni ravni, v povprečju. Vas zanima, kje jo na letni ravni na prebivalca porabijo najmanj? V Litvi in Latviji, gledano v povprečju.

Slovenija kar 97% pitne vode pridobiva iz podtalnice

Danes je dan, ki je posvečen vsem vodam tega sveta, še najbolj pa je namenjen ta dan osvetlitvi življenjsko pomembnih vprašanj, ki se dotikajo pitne vode.

Okoljevarstvenik in neodvisni raziskovalec, g. Anton Komat, opozarja, da je: ” …sklicujoč se na eno najbolj konzervativnih poročil ministrstva za kmetijstvo četrtina slovenske pitne vode čezmerno zastrupljena s pesticidi in nitrati, polovica je na meji še dopustnih koncentratov teh strupov, le četrtina podtalnice pa je še pitne.  Za nameček je vodna bilanca Slovenije že vse od leta 1984 negativna.”

Slovenija – vodno bogata država

Slovenija velja za vodno bogato državo, saj kar 97% pitne vode pridobiva iz podtalnice. Prav zato se moramo še toliko bolj zavedati pomena ohranjanja čistosti podtalnih voda.

Razlogi za nižanje kakovosti pitnih voda in njene količine

Zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva in nenehnega gospodarskega razvoja se kakovost pitne vode na Zemlji čedalje bolj zmanjšuje, prisoten pa je tudi trend nenehnega upadanja njene količine. Po podatkih pobude Združenih narodov, ki se je ustanovila v Riu Janeiru leta 1992, trenutno do pitne vode nima dostopa že kar 1,2 milijarde ljudi, po napovedih Svetovne organizacije za hrano in kmetijstvo, pa bosta do leta 2025 brez pitne vode že 2 tretjini človeštva, v kolikor se bo ta trend nadaljeval. 

Vir:  Članek je povzet po članku z naslovom 22. marec – svetovni dan voda na www.siol.net.

www.mozaik-kreativnosti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *