Stereogrami – ko znotraj kaosa ugledaš celoto in lepoto

Stereogrami - 3D slike in animacije znotraj 2D slik.

Stereogrami - 3D slike in animacije znotraj 2D slik.

www.mozaik-kreativnosti.com

Ste se že kdaj zabavali z gledanjem stereogramov?

Kaj so stereogrami?

Za tiste, ki še niste slišali za izraz stereogram, naj vam povemo, da so stereogrami 3D slike, ki so “skrite” znotraj navadne, dvodimenzionalne slike. Medtem ko na navadni, 2D sliki ne vidimo ničesar, razen črtic, vijug in pikic, ki se zdijo nekako nesmiselno razmetane, lahko s posebnim načinom gledanja znotraj te 2D zmešnjave v določenem trenutku zagledamo povsem nov, drugačen, 3D svet – sliko ali celo animacijo.

Kako, na kak način naj gledam stereogramske slike in animacije?

Da bi lahko videli tak 3D objekt ali pa si celo ogledali 3D animacijo znotraj dvodimenzionalne slike, je potrebno le malce spretnosti. Za gledanje stereogramov se zastrmimo v daljavo, kot če bi gledali skozi okno,  sprostimo oči in si počasi pred nos, navadno od 25 do 45 cm stran od oči, postavimo stereogramsko sliko ali animacijo na računalniku. Še vedno gledamo podobno, kot da bi strmeli skozi ekran, povsem neosredotočeno.

Po daljšem času (nekateri boste zmožni ugledati 3D sliko že v zelo kratkem času) nekako “pademo” v globino slike, kjer se nam odpre nov, popolnoma presenetljiv 3D svet. Ugledamo 3D objekte, živali, napise, lahko tudi animacije, odvisno pač od tega, kaj so avtorji stereogramov “postavili” znotraj 2D slik.

Poizkusite, če vam uspe na spodnjih videih ugledati slike in animacije znotraj 2D slik in spodaj, pod videi, zapišite svoj komentar, če vam uspe, pa tudi, če vam ne. Morda vam bo kdo z odgovorom priskočil na pomoč.

Ali mi je lahko gledanje stereogramov tudi v pomoč ali korist?

Da, lahko. A tudi če vam ne uspe ugledati 3D slik – nič zato. Mnogi med vami, ki imate dioptrijo, boste mora pri tem imeli malce več začetniških težav kot ostali, ni pa nujno. Te vaje vam bodo morda celo v pomoč za ostrenje vašega vida, percepcije, osredotočanja ter zmožnosti združevanja različnih slik in objektov v eno samo, celotno sliko.

Podobno, kot če bi sredi kaosa, ki nam ga včasih navrže življenje, naenkrat znova ugledali popolnost in celoto.

Pa veselo na delo! 🙂

  • Za začetek: video, v katerem najdete 105 stereogramskih slik za vajo.

  • Stereogramska 3D animacija.

  • Še ena 3D stereogramska animacija, v kateri si lahko ogledate snežaka.

 

Vir: www.mozaik-kreativnosti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *