Kaj izžareva vaše telo?

Avtor članka: Robert Lisac, izdelovalec mozaičnih portretov, trener borilnih veščin, avtor knjige Korak v neznano – pot pogumnih in Kapljice modrosti.

Ker se že več kot dve desetletji ukvarjam z borilnimi veščinami, rad opazujem ljudi, ki so se sposobni elegantno gibati. Nekateri so sposobni s tem gibanjem izražati bogastvo, ki ga nosijo v sebi, njihovi gibi so pristni, ker izvirajo iz njihovega bistva. Drugi se morda prav tako gibajo elegantno, vendar izkušeno oko takoj opazi vsako, še najmanjšo, napetost telesa, plitko dihanje nesigurnega človeka, vsak zaigran gib, ki naj bi pomenil več, kot dejansko izraža.

Za spretnega opazovalca gibi torej ne lažejo. Vsaka kretnja, vsak položaj telesa, hitrost in intenzivnost giba, človeka pove ogromno o njegovi osebnosti. Strastno mahanje z rokami ob pogovoru pomeni čisto nekaj drugega kot roki, ki se skrivata v žepih in pogled, ki je usmerjen daleč mimo sogovornika. Vsak gib človeškega telesa je kot glasno izrečena beseda s svojim pomenom. Zanimivo postane, ko začnemo te gibalne besede slišati in razumeti.

Že nekaj mesecev raziskujem ta nemi jezik človeškega telesa, ki je izredno bogat, pester in raznolik. Če se boste tudi vi lotili te avanture učenja novega jezika svojega telesa in teles drugih, boste lahko preprečili cel kup konfliktov, še predno bodo nastali. Sposobni boste zelo jasno videti, do katere mere lahko greste varno in brez hujših posledic v nekem pogovoru, ko se pogajate, ali ko vneto zagovarjate svoje stališče. Kar vam ne bodo povedale besede sogovornika, vam bo povedal vsak njegov gib, njegovo dihanje, njegov položaj telesa, igra njegovih prstov. Prav tako vam lahko razvijanje teh sposobnosti pomaga, da bistveno hitreje ugotovite, ali vam je res nekdo naklonjen ali ne, ali vas jemlje resno ali ne, ali vas spoštuje ali ne? Ali niso to dragocene informacije v trenutkih, ko človeka (še) ne morete ali ne želite vprašati, ali vam je naklonjen, ali vas jemlje resno, ali vas spoštuje?

Obstajajo štiri kriteriji, ki vam lahko pomagajo razumeti vaše telo in telesa drugih. Ko pogledate sebe v ogledalu, ali ko proučujete druge ljudi, lahko izhajate iz teh kriterijev, lahko pa tudi iz drugih. Ti kriteriji so: SREČA, ZDRAVJE, MOČ, LJUBEZEN.

SREČA: Ali je človek, ki ga vidite, srečen v svojem telesu? Ali rad biva v njem? Ali izžareva neko pozitivno energijo ali ne? Ni nujno, da je telo plesalke srečno, pa čeprav ga trenira vsak dan. Morda ga na skrivaj muči s slabo ali nezadostno prehrano? Zanimivo je, da prav ljudje, ki naj bi »poklicno« izžarevali srečo in obilje, le redko premorejo resnično srečno telo. Samo pomislimo na vse te posušene manekenke in izmučene baletke. Srečno telo pogosto prej prepoznam v ribiču, ki nasmejan popravlja svojo mrežo, ali v starki, ki vitalno in pokočno hodi skozi mestni park.

ZDRAVJE: Po mojem mnenju telesna drža zelo veliko pove o tem, ali je človek zdrav, ali je poln energije, ali mu energija zaradi bolezni odteka. Zdrav gorski kmet se drži čisto drugače kot človek, ki je zbolel za rakom. Prvi je pokončen in energijo oddaja, je živahen, drugi je sključen, prazen in se lahko včasih obnaša kot energetska črna luknja, ki lahko srka energijo drugih. Prehitri gibi in kretnje lahko govorijo o nekem porušenem ravnovesju kot tudi preveč počasni gibi in kretnje.

MOČ: Telo človeka lahko izžareva neko mistično moč, vseeno, ali je to telo 50 kilogramske ženske ali 210 centimeterskega moškega. Ta moč ni nujno vezana na mišice, velikost, izgled, ampak prej na notranjo moč človeka. Gre za to, ali se človek te svoje notranje moči zaveda ali ne. Ali je svoj vir moči že odkril ali ne. Ali ta vir šele odkriva? Človek, ki zase ve, kdo je, ki je zvest samemu sebi , izžareva to moč. Vsak človek to moč izžareva na sebi lasten način in zanimivo je opazovati, kakšno moč izžareva nekdo, ki je prepotoval celi svet in je bil več let v tujski legiji, ali pa nekdo, ki se že desetletja poglablja v duhovno naravo človeka. Oba izžarevata nekaj povsem drugačenega in hkrati čisto enako stvar.

LJUBEZEN: Hitro je mogoče prepoznati, ali človek ljubi svoje telo, ali ne. Brazgotine, polomljene kosti, so lahko takšen možen pokazatelj. Drug pokazatelj je lahko, ali je človek pripravljen svojemu telesu privoščiti vsake toliko časa kakšno savno, masažo, spanje, sprehod po svežem gorskem zraku, toplo morje, dovolj veliko količine sonca, ali ga zapira v temne prostore, pusti, da »rjavi« v negibnosti na zofi pred TV-ekranom. Telo je mogoče razvajati z obleko veselih barv, ki je udobna, ali pa ga zadaviti s korzetom, zadušiti z nenaravnimi materiali in mučiti s preveč zategnjenimi pasovi. Možno ga je estetsko naličiti, ali pa prebadati z raznim nakitom na mestih, ki gotovo ni bilo predvideno za nošenje nakita.

S tem, ko hodim naokoli in opazujem ljudi, če njihova telesa izžarevajo SREČO, ZDRAVJE, MOČ in LJUBEZEN, nenehno preverjam in opazujem tudi sebe in se trudim izboljšati tista področja, ki še niso popolna. Rad bi imel telo, ki izžareva vse naštete kvalitete, za katere se je vredno potruditi. Kaj želite Vi izražati s svojim telesom?

Za konec še en namig: vse, kar je NARAVNO, vzpodbuja SREČO, ZDRAVJE, MOČ in LJUBEZEN vašega telesa ter vas samih, vse, kar je nenaravno, pa to subtilno ravnovesje ruši. Tako lahko razmišljate o NARAVNI prehrani ali NENARAVNI prehrani, kot tudi o naravnem načinu gibanja in nenaravnem načinu gibanja, o čim bolj naravnem načinu življenju ali nenaravnem načinu življenja.

PS: Bolj NARAVNO lahko zaživite, če boste spoznali večne zakone narave, o katerih si lahko preberete več v moji knjigi Korak v neznano – pot pogumnih.

Robert Lisac

GSM: 040 901 559 (v primeru naročila mozaikčnih portretov ter drugih izdelkov, Robertu sporočite tole kodo: “Mozaik Kreativnosti”

www.unikatnimozaiki.com

RoArt d.o.o.
Izobraževanje, storitve in trgovina
Jakčeva ulica 40
1000 Ljubljana

Oglejte si tudi preostale zanimive in poučne članke, ki jih je Robert Lisac pred časom prispeval za portal Mozaik Kreativnosti:

Deli s prijatelji/Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *